Régeni káposztaleves tyúkhússal
Az erdélyi szász papi konyhák különlegességeként tartják számon. Főleg ünnepi alkalmakkor fogyasztják.
Hozzávalók:
- 1-2 fiatal tyúk,
- 3 murok,
- 2 petrezselyemgyökér,
- 1 közepes zeller,
- 1 ek. liszt,
- 3 tojássárgája,
- 3 ek. tejföl,
- 1 liter savanyúkáposzta-lé,
- 2 ek. reszelt torma,
- 10 dkg vaj
Elkészítése:
A tyúkokat darabokra vágjuk és a vékonyra vágott leveszöldséggel meg az apróra vágott hagymával együtt, forró vajban puhára pároljuk oly módon, hogy időnként egy-egy kanál meleg vizet adunk hozzá, hogy a hús fehér maradjon. Amikor a hús megpuhult, beszórjuk liszttel, és az azonos mennyiségű vízzel higított káposztalevet forrón ráöntjük. Még 10 percig lassú tűzön forraljuk. A tojássárgáját a tejföllel jól elkavarjuk, s a levest a tűzről levéve ahhoz folytonos kavarás mellett hozzáadjuk. Reszelt tormával tálaljuk.
Változatok:
Egyes vidékeken a reszelt tormát a higított káposztalével együtt teszik az ételbe.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: