Segesvári egresleves
E recept – mint sok más társa – szintén a múlt századi főzési szokásokat őrizte meg számunkra.
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús,
- 3 murok,
- 2 petrezselyemgyökér,
- 1 kisebb zeller,
- 1 közepes fej hagyma,
- 3-4 csésze egres,
- 1 ek petrezselyemzöldje,
- 3 ek liszt,
- 2 dl tejföl vagy tejszín,
- só,
- cukor
Elkészítése:
A marhahúst és a leveszöldséget 3 liter vízben kevés sóval addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A levet leszűrjük. A letisztított, megmosott egrest a lében addig főzzük, amíg sárgás színe lesz. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük, mert a bogyók felhasadhatnak! A fövés végén beletesszük a finomra vagdalt petrezselyemzöldjét. A tejszínt a liszttel simára kavarjuk, és ezzel a levest besűrítve még egyszer felfőzzük. Ízlés szerint megcukrozhatjuk. A húst szeletekre vágjuk, a tálba rendezzük, kenyérszeletekkel körülrakjuk, és a forró leveset ráöntjük. A zöldségekkel együtt tálaljuk.
Változatok:
Egyes vidékeken az egrest szitán áttörve keverik vissza a levesbe. Másutt az egres-mennyiség háromnegyedét áttörik, egynegyedét pedig egészben hagyva, az elkészült ételbe teszik Készíthető alig érett ribizkéből vagy apró szemű, savanykás szőlőből is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: