Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Nyírségi gombócleves 1

Nyírségi gombócleves

Hozzávalók:4 személyre:

  • 40 dkg borjúcomb vagy lapocka (esetleg sovány sertéshús),
  • 8 dkg vaj,
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér,
  • 1 darabka zeller
  • 1 darabka karalábé,
  • só,
  • 10 dkg fagyasztott zöldborsó,
  • 15 dkg fagyasztott karfiol (friss is jó),
  • 10 dkg gomba,
  • 1 csapott evőkanál liszt,
  • 2 dl tejszín,
  • 2 tojássárgája,
  • fél citrom leve
  • petrezselyem

A burgonyagombóchoz:

  • 15 dkg burgonya,
  • 4 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • só,
  • őrölt bors,
  • késhegynyi reszelt szerecsendió,

a tetejére:

  • fél csokor petrezselyem

Elkészítése:

A borjúhúst 1 cm-es kockákra vágjuk, és a vaj felén kevergetve fehéredésig sütjük. Közben a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a karalábét megtisztítjuk, kis kockákra aprítjuk, a húshoz adjuk, s néhány percig pirítjuk. 1,2 l vízzel felöntjük, megsózzuk, felforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon puhára főzzük. Közben a gombóchoz a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és áttörjük. Amikor kihűlt, a liszttel és a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle és a lobogva forró levesbe dobjuk. A borsót, az apró rózsáira szedett karfiolt és a felszeletelt gombát hozzáadjuk, s addig főzzük, míg minden megpuhul. Közben a maradék vajból és a lisztből világos rántást készítünk, a levest ezzel sűrítjük. A tűzről levéve e tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, ha kell, még megsózzuk, végül citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Elkészítési idő: 1 óra 35 perc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!