Nyírségi gombócleves
Hozzávalók:4 személyre:
- 40 dkg borjúcomb vagy lapocka (esetleg sovány sertéshús),
- 8 dkg vaj,
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 1 darabka zeller
- 1 darabka karalábé,
- só,
- 10 dkg fagyasztott zöldborsó,
- 15 dkg fagyasztott karfiol (friss is jó),
- 10 dkg gomba,
- 1 csapott evőkanál liszt,
- 2 dl tejszín,
- 2 tojássárgája,
- fél citrom leve
- petrezselyem
A burgonyagombóchoz:
- 15 dkg burgonya,
- 4 dkg liszt,
- 1 tojás,
- só,
- őrölt bors,
- késhegynyi reszelt szerecsendió,
a tetejére:
- fél csokor petrezselyem
Elkészítése:
A borjúhúst 1 cm-es kockákra vágjuk, és a vaj felén kevergetve fehéredésig sütjük. Közben a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a karalábét megtisztítjuk, kis kockákra aprítjuk, a húshoz adjuk, s néhány percig pirítjuk. 1,2 l vízzel felöntjük, megsózzuk, felforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon puhára főzzük. Közben a gombóchoz a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és áttörjük. Amikor kihűlt, a liszttel és a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle és a lobogva forró levesbe dobjuk. A borsót, az apró rózsáira szedett karfiolt és a felszeletelt gombát hozzáadjuk, s addig főzzük, míg minden megpuhul. Közben a maradék vajból és a lisztből világos rántást készítünk, a levest ezzel sűrítjük. A tűzről levéve e tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, ha kell, még megsózzuk, végül citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Elkészítési idő: 1 óra 35 perc
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: