Lakodalmas húsleves
Hozzávalók:
- 2,50 kg tyúk
- 50 dkg csont
- 30 dkg vegyes zöldség
- 10 dkg zeller
- 5 dkg gomba
- 30 dkg kelkáposzta
- 4 dkg só
- 0,5 dkg bors
- 5 dkg vöröshagyma
- 1 dkg gyömbér
- 1 dkg fokhagyma
- fel csomó petrezselyem
- 25 dkg finommetélt
Májgombóchoz
- 20 dkg sertés máj
- 3 dkg vörös hagyma
- 6 dkg zsír
- fel csomó petrezselyemzöld
- 2 dkg só
- 0,5 dkg törött bors
Elkészítése:
A tyúkot és a csontot hideg vízben tesszük fel főni, felforrt, lehabozzuk, fűszerezzük és bezöldségeljük. Mérsékelt tűzön egyenletes forrással főzzük készre. Közben a gombóchoz finomra vágott hagymát zsíron megpirítjuk, hozzátesszük az apróra vagdalt petrezselyemzöldet, és ha kihűlt elegyítjük a ledarált májjal. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, hozzáadagoljuk az áztatott és jól kicsavart zsemlét, a tojást meghintjük liszttel, morzsával és az egészet jól elkeverjük. Hideg vízben mártott kézzel (vagy kanállal) gombócokat formálunk, és forrásban levő vízben főzzük ki a finommetéltet is. Tálalásnál a tyúkot darabokra vágjuk az ízlés szerint összevágott zöldséggel, gombával, májgombóccal és finommetélttel együtt adjuk a levest az asztalra.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: