Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Húsleves 3

Húsleves

Az egyik legfinomabb étel, amit bár látszólag könnyű készíteni, de mégsem.

Az az igazi, ha marha és tyúk is fő benne, de külön-külön is jó, sőt finom csirkéből, kakasból, borjúcsontból, sertéscsontból. Az elv minden esetben ugyanaz.

HOZZÁVALÓK:

  • marha és/vagy tyúk és/vagy csirke és/vagy kakas, és/vagy borjú-, és/vagy sertéscsont
  • 3 sárgarépa,
  • 2 fehérrépa,
  • 1 zeller,
  • 1 karalábé,
  • 1 zöldpaprika,
  • 1 paradicsom,
  • 1 fej hagyma (egészben hagyva),
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 3-4 szem gomba,
  • marék zöldborsó,
  • zellerzöld,
  • petrezselyem

Fűszerek:

  • szárnyashoz: majoránna, gyömbér (nem kötelező), borsika (bors helyett),
  • marhához: rozmaring, szerecsendió, borsika.
  • tészta, grízgaluska vagy tojássárgája
  • mustár, torma

ELKÉSZÍTÉSE:

Megtisztítjuk a zöldségeket: 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 zeller, 1 karalábé, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej hagyma (egészben hagyva), 1 gerezd fokhagyma, ha van: 3-4 szem gomba, marék zöldborsó, zellerzöld, petrezselyem. Húst zsírtalanítjuk, szárnyas bőrét lehúzzuk. Az összes hozzávalót hideg vízben, ami ellepi, föltesszük lassú tűzön főni. Amikor gyöngyözni kezd, habot leszedjük, akár többször is, ettől lesz áttetsző a leves.

Sót az elején teszünk bele, de a fűszereket csak félkész állapotnál, ha lehet, teatojásban. Fűszerek: szárnyas: majoránna, gyömbér (nem kötelező), borsika (bors helyett), marha: rozmaring, szerecsendió, borsika. Fűszerezésnél szabad a pálya, de a sok zöldség miatt nem érdemes túlzásba esni.

Végig nagyon lassan fő a leves, nem szabad kavargatni, zavaros lehet. A marhahúsos levest le kell szűrni, a többit lehet. A hagymát és a fokhagymát – ha nem főtt szét – ki kell szedni.

Tésztával, grízgaluskával vagy tojássárgájával tálalandó. A húst külön is lehet enni mustárral, tormával, ez különösen a csontos húsoknál, marhánál ajánlott.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!