Erőleves
Hozzávalók:
- 1 kg marhacsont,
- 20 dkg zöldség,
- néhány szem feketebors,
- egy fej vöröshagyma,
- 40 dkg darált hús,
- 20 dkg apróra vágott zöldség,
- 1 dl paradicsom,
- 2 tojás fehérje.
Elkészítése:
Egy kg marhacsontot (ritkacsont a legjobb) egy kis zöldséggel megfőzünk úgy, mint a húslevest. Néhány szem feketeborssal, gyömbérrel, sóval, egy fej vöröshagymával fűszerezzük. Ha a leves legalább három órán át főtt csendes forrással, leszűrjük egy leveses fazékba és a darált marhahúst, paradicsomot, tojásfehérjét, az apróra vágott leveles zöldséget, egy kis törött borsot, kicsi sót 3 dl hideg vízzel elkeverjük, majd feleresztjük a langyos csont lével. A leves nem lehet forró, mert rögtön összehúzza a tojásfehérjét, minek következtében a fehérje nem terjedvén szét arányosan, a leves nem lesz kristálytiszta. Az egészet lassú forrással főzzük a tűzhely szélén, és a forrás kezdetéig állandóan keverjük. Főzési ideje további egy óra. Utána hagyjuk leülepedni, majd leszűrjük, a zsírt a tetejéről leszedjük és apró fehér papírdarabkákkal letisztítjuk. Lehetőleg csészében adjuk fel. A levesnek egészen tisztának, átlátszónak kell lennie. Színesíthetjük egy kis égetett cukorral vagy zsírban pirított sárgarépával.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: