Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Csontleves, hétvégére

Csontleves, hétvégére

Hozzávalók: 4 főre

  • kb 1/2-3/4 kg marhacsont (pl. karajból),
  • két közepes vöröshagyma,
  • három-négy gerezd fokhagyma,
  • öt-tíz szem őröletlen feketebos,
  • egy-két kisebb babérlevél,
  • levesbe való zöldségek (két-három közepes sárgarépa, egy kisebb zeller, három-négy közepes burgonya, egy-két fehérrépa, kis fejes kelkáposzta fele, negyede),
  • só.

Elkészítése:

A csontról a nem kívánatos részeket eltávolítjuk, alaposan megmossuk. Megtisztítjuk a levesbe való zöldségeket. A sárgarépát, fehérrépát, a zellert a levélfejek levágása után meghámozzuk, vastagabb végükön kb. 1/3-ad részükig késsel két, egymásra merőleges bevágással negyedeljük. A burgonyát meghámozzuk és egészben hagyjuk. A vöröshagymáknak csak az elszáradt burkolatát szedjük le, a legbelsőt meghagyjuk: így nem fő szét a levesben. A fokhagyma-gerezdeket meghámozzuk, egészben hagyjuk. Az előkészített züldségeket megmossuk. A zeller leveleit alaposan megmossuk, kétszer félbehajtjuk, majd cérnával több menetben betekerjük. Egy legalább 5 literes edénybe helyezzük a csontot, majd az edényt feltöltjük vízzel, hogy a csontot lehetőleg ellepje, de a zöldségeknek még maradjon hely. Ízlés szerint megsózzuk, belerakjuk az egyik vöröshagymát, a fokhagymák felét, a szemesborsot, a babérlevelet, majd lassú tűzön főzni kezdjük. Ha a víz a csonttal forrni kezd, vegyük kisebb fokozatra a tűzhely főzőlapját. helyezzük bele a maradék züldségeket, majd töltsük fel az edényt vízzel. A főzés során képződő habot kanállal óvatosan leszedjük. Körülbelül egy óra főzés után ellenőrizzük a sótartalmat, a levesbetétek állapotát. Ha megfelelőnek találjuk, vegyük le a tűzről. Szűrőkanállal a levesbetéteket vegyük ki óvatosan, csurgassuk le alaposan, majd tegyük egy külön tálba. A levest hagyjuk állni kis ideig, hogy leüllepedjen, majd merőkanállal a felső részéből merve, műanyag szűrőn keresztül szűrjük át a levest egy levesestálba. A levest lehetőleg forrón tálaljuk. A levesestál mellé külön tálaljuk a zöldségeket, esetleg a külön főzött levestésztát. Cérnametélt, eperlevél, csigatészta illik hozzá.

Tippek/trükkök:

  • A tiszta, áttetsző leves titka a kis tűzön, forrás nélküli főzés.
  • A csont mellé berakandó vöröshagyma, fokhagyma megtisztításával kezdve időt nyerünk a többi zöldség előkészítéséhez.
  • Levestésztát mindig külön főzzük: levesből kimert kevés, vízzel hígított lében – amit utána nem töltünk vissza -, vagy sós vízben.
  • Ha nagy mennyiségben főzünk húslevest, akkor vegyünk bele marhainat is (hentesek flaxni néven is ismerik): ettől szép aranysárga, ízletes lesz a leves.

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!