Buggyantott tojásleves
Nem szeretem a “rendes” tojáslevest mert irritál a sok tojásdarabka ami ott úszik. Ennél viszont nem darabkás a tojás, hanem egyben van. Úgyhogy finom.
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 5dkg zsír
- 3dkg liszt
- fél fej vöröshagyma
- egy gerezd fokhagyma
- nagy késhegy fűszerpaprika
- 1-2 db babérlevél
- fél csomag petrezselyemzöld
- 1 dl tejföl
- ecet,
- só,
- kömény
- nagy karéj kenyér, sercli
Elkészítése:
Zsírban a lisztet barnára pirítjuk, majd a finomra vágott vöröshagymát üvegesítjük. Zúzott fokhagymát meg köményt teszünk hozzá ízlés szerint, majd a tűzről lehúzva fűszerpaprikát is (hogy ne égjen oda), aztán azonnal hideg vízzel felengedjük. Babérlevéllel, sóval, ecettel még jól megízesítjük. Jól kiforraljuk, majd közvetlen tálalás előtt beleütjük a tojásokat, de úgy, hogy ne nyúljunk hozzá, szóval kevergetés stb. tilos (így készítünk egyébként buggyantott tojást is – csak persze leves nélkül…). Így kis tojás bugyrok keletkeznek. Ha minden tojás a levesbe került, fellangyosított, simára kevert tejfellel, és egy nagy csokor finomra vágott petrezselyemmel három percig főzzük. Így a tojás sárgája folyós marad. Aztán tojásonként tálaljuk majd leveses bögrébe. Bernát Klári
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: