Birsalmaleves brióssal és olívaolajjal
„Hámozz meg annyi birsalmát, hány személyre főzni akarsz; metéld vékony szeletekre, tölts minden két almára három pohár bort ’s ugyan annyi vizet, s főzd addig míg a’ birsalma jó puha lesz; ezután szűrd keresztül szitán, adj hozzá törött fahéjat és czukrot, habarj bele két vagy három tojásszéket, ’s tálald ki koczkáson vágott és zsírban sült tejes kenyérre” – írja a Czifray István-féle szakácskönyv 42. oldalán jegyzett, 138-as számú recept. Mindig felvillanyoz, ha régi gasztronómiai könyvekből próbálok leporolni receptet, kell hozzá képzelőerő, hogy a néhány kusza sorból az ember el tudja képzelni, hogyan fordítaná le mai viszonyainkra az adott ételt. Ezt a levest a magam részéről a következőképpen értelmeztem: a birsalma mellett egy körtét is tettem bele, a fahéjat egy csipet sáfrányra és vaníliára cseréltem, a „zsírban sült tejes kenyeret” briós váltotta fel, a tetejére pedig jó minőségű, gyümölcsös ízű olívaolaj került. Kellemesen pikáns, savanykás-gyümölcsös, fűszeres íz a végeredmény, a levest pedig őszi vendégség, vagy akár karácsonyi menü első fogásaként is ajánlom.
Hozzávalók (4-6 adag)
- 2 birsalma, meghámozva, felkockázva
- 2 körte (például Vilmos), meghámozva, felkockázva
- 2 dl száraz fehérbor
- 1/2 citrom leve
- 1 csipet só
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 csipet sáfrány
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
- 2 briós, felkockázva
- 4 dkg vaj
a tálaláshoz
- olívaolaj
ELkészítése:
A birsalma- és a körtekockákat egy lábasba tesszük, és felöntjük 1 liter vízzel meg a fehérborral. Hozzáadjuk a citromlevet, a sót, a cukrot, a sáfrányt és a vaníliát. Fedő alatt 15-20 percig főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul. Robotgépben teljesen simára pürésítjük, majd szitán átpasszírozzuk – ez fontos lépés, mert mindkét gyümölcs rostos, ezért a leves állaga kissé grízes lesz, ha nem szűrjük át. Langyosra hűtjük. A brióskockákat megpirítjuk a vajon, és tálalhatunk: a levest tányérokba merjük, meglocsoljuk jófajta olívaolajjal, és megpakoljuk a brióskockákkal. Mautner Zsófia
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: