Birsalmaleves
Hozzávalók:
- ½ kg birsalma
- 1 ½ liter víz
- 15 dkg cukor
- kevés só
- 1 darabka citromhéj vagy fahéj
- 2 dkg vaj
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- maradék tojásfehérje
- kevés kristálycukor
- forró tej vagy víz
Elkészítése:
Meghámozunk, kimagvalunk, szeletekre vágunk egy fél kg birsalmát, és másfél liter vízben, amelybe 15 dkg cukrot meg kevés sót tettünk, nagyon puhára főzzük. (A főzőlevet egy darabka citromhéjjal vagy fahéjjal ízesítjük.) Ezután az egészet levével együtt áttörjük, beledobunk két dkg vajat, és egy dl tejföl meg egy evőkanál liszt keverékével besűrítjük. Néhány perces forralás után tálalhatjuk, de jégbe hűtve is jó. (Még finomabb, ha akad a háznál maradék tojásfehérjénk: a kevés kristálycukorral kemény habbá vert fehérjéből forró tejbe vagy vízbe galuskákat szaggatunk, és ha megfőttek, a kitálalt leves tetejére tesszük.)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: