Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Barnaleves 1914

Barnaleves

Hozzávalók:

  • húsleves
  • egy pár jó csont
  • kis máj
  • répa
  • hagyma
  • kelkáposzta
  • zeller
  • petrezselyem gyökér
  • karalábé
  • paradicsom
  • kevés zsír
  • kis cukor

Elkészítése:

Nagyon jó és ízletes leves a barna, vagy javított leves, amely a zöldség, csontok, máj stb. barnára párolásától kapja a szép barna színt. Ehhez természetes, húsleves kell. Ha tehát marad egy kis jó leves, amint télen könnyű eltenni, sőt nyáron is lehet pincében, vagy jégszekrényben és van egy pár jó csontunk, kis máj, összevagdalunk répát, hagymát, kelkáposztát, zellert, petrezselyem gyökeret, karalábét, paradicsomot is lehet egyet, és egy lábasba kevés zsírral, kis cukorral, aki édesen szereti, mindent egyszerre felteszünk párolni. Vigyázzunk azonban, hogy oda ne égjen és csak lassan rázogatjuk, amíg szép színt nem kap és akkor egy kevés levest öntünk rá és ha látjuk, hogy szép barnaszíne van, felöntjük a többi levessel és ezt is lassan hagyjuk forrni, hogy átlátszó szép tiszta levest kapjunk. Ebbe a levesbe a következőket lehet befőzni:

  • burgonya-gombóc
  • májas-galuska
  • zsemlye-gombóc
  • consommé
  • sült borsó
  • májas lepény
  • vajas bisquit
  • sonkás bisquit

Mindezen tészták természetesen éppen olyan jók fehér húsleveshez is, de leginkább ezeket szokás a barna leveshez adni. Gyúrt tészta, daragaluska, rizs, vagy ilyesmi nem szépen néz ki a barnalevesbe, mert magába szívja a barna színt és ezáltal olyan szürkés, mondhatnám piszkos benyomást tesz, ami aztán ha bárminő jó is, nem néz ki ízlésesen. Steinbachné Réczey Anna. 1914

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!