Jókai bableves
Hozzávalók 6 személyre:
- 25 dkg száraz tarkabab
- 1 közepes füstölt csülök
- 20 dkg parasztkolbász
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 db zellergumó
- 1 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mangalicazsír
- szemes bors – negyed teatojás
- egész kömény – negyed teatojás
- 1 teáskanál majoránna
- 2 db babérlevél
- 2 liter csülöklé
- 1 liter víz
a csipetkéhez:
- 1-2 db tojás,
- csipet só,
- annyi liszt amennyit felvesz
a tálaláshoz:
- kenyér,
- tejföl,
- petrezselyem
Elkészítése:
A babot átválogatom, leöblítem, és egy napra beáztatom. Elég egy éjszakára is, de 8-10 óra a minimum. A csülköt előző nap megfőzöm. Takarékon, fedő alatt négy órát főtt. Kuktával gyorsabb. A puha húst kiveszem és hagyom, hogy a leve kihűljön. Reggelre vastag zsírréteg ül ki a csülöklére, ezt kanállal leszedem, illetve filterrel – lehet kávéfilter, papírtörlő, géz – bélelt szűrőn kétszer átszűröm.
A zöldségeket meghámozom, a répákat csíkokra vágom. A hagymát apróra, a kolbászt karikára. A babot pedig leszűröm és átöblítem.
5 literes lábasban felolvasztom a zsírt, megpirítom rajta a kolbászt, majd kiszedem. A paprikás kolbász-mangalicazsír alapon üvegesre párolom a hagymát. Hozzáadom a babot, összeforgatom a zöldségeket és felöntöm két liter átszűrt csülöklével, valamint egy liter vízzel.
Beleteszem a zellert, a fűszerekkel töltött teatojást, a babérlevelet, majoránnát, a megpucolt egész fokhagymagerezdeket. Megmosom és felszeletelem a paradicsomokat, ezt is hozzáadom, valamint a paprikát, azt egészben teszem bele, csak a magházát távolítom el.
Miután felforrt, takarékon fedő alatt főzöm. Amikor a bab is megpuhult, összegyúrom a csipetkét és pár percig még főzöm a levest, a levesbe belekanalazom a kolbászt is. A bab sokáig ázott, így egy óra alatt készre főtt. A csülköt apróra vágom, a tányérok aljára teszem, és rámerem a levest. Tejföllel, friss petrezselyemmel és kenyérrel tálalom.
Eredetileg rántással készül, de szerintem ez elhagyható. Ezt a főzési technikát pedig érdemes követni. Több esetben tanácsolják, hogy a csülökkel főzzük együtt a babot. A csülöklé könnyen átszűrhető, de a babról nehéz lenne leszedni a zsírt. Azt a módszert is elvetem, amikor a bab áztatólevét is felhasználják az ételben. Áztatás közben kioldódik a keményítő egy része, ha leöntjük a levet, akkor könnyebben emészthető lesz az étel. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor is érdemes még egyszer átmosni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: