Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Jókai bableves 2

Jókai bableves

Hozzávalók 6 személyre:

  • 25 dkg száraz tarkabab
  • 1 közepes füstölt csülök
  • 20 dkg parasztkolbász
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 db zellergumó
  • 1 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mangalicazsír
  • szemes bors – negyed teatojás
  • egész kömény – negyed teatojás
  • 1 teáskanál majoránna
  • 2 db babérlevél
  • 2 liter csülöklé
  • 1 liter víz

a csipetkéhez:

  • 1-2 db tojás,
  • csipet só,
  • annyi liszt amennyit felvesz

a tálaláshoz:

  • kenyér,
  • tejföl,
  • petrezselyem

Elkészítése:

A babot átválogatom, leöblítem, és egy napra beáztatom. Elég egy éjszakára is, de 8-10 óra a minimum. A csülköt előző nap megfőzöm. Takarékon, fedő alatt négy órát főtt. Kuktával gyorsabb. A puha húst kiveszem és hagyom, hogy a leve kihűljön. Reggelre vastag zsírréteg ül ki a csülöklére, ezt kanállal leszedem, illetve filterrel – lehet kávéfilter, papírtörlő, géz – bélelt szűrőn kétszer átszűröm.

A zöldségeket meghámozom, a répákat csíkokra vágom. A hagymát apróra, a kolbászt karikára. A babot pedig leszűröm és átöblítem.

5 literes lábasban felolvasztom a zsírt, megpirítom rajta a kolbászt, majd kiszedem. A paprikás kolbász-mangalicazsír alapon üvegesre párolom a hagymát. Hozzáadom a babot, összeforgatom a zöldségeket és felöntöm két liter átszűrt csülöklével, valamint egy liter vízzel.

Beleteszem a zellert, a fűszerekkel töltött teatojást, a babérlevelet, majoránnát, a megpucolt egész fokhagymagerezdeket. Megmosom és felszeletelem a paradicsomokat, ezt is hozzáadom, valamint a paprikát, azt egészben teszem bele, csak a magházát távolítom el.

Miután felforrt, takarékon fedő alatt főzöm. Amikor a bab is megpuhult, összegyúrom a csipetkét és pár percig még főzöm a levest, a levesbe belekanalazom a kolbászt is. A bab sokáig ázott, így egy óra alatt készre főtt. A csülköt apróra vágom, a tányérok aljára teszem, és rámerem a levest. Tejföllel, friss petrezselyemmel és kenyérrel tálalom.

Eredetileg rántással készül, de szerintem ez elhagyható. Ezt a főzési technikát pedig érdemes követni. Több esetben tanácsolják, hogy a csülökkel főzzük együtt a babot. A csülöklé könnyen átszűrhető, de a babról nehéz lenne leszedni a zsírt. Azt a módszert is elvetem, amikor a bab áztatólevét is felhasználják az ételben. Áztatás közben kioldódik a keményítő egy része, ha leöntjük a levet, akkor könnyebben emészthető lesz az étel. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor is érdemes még egyszer átmosni.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!