Füstölt csülkös bableves
Hozzávalók: 4 személyre
- 80 dkg füstölt csülök
- 25 dkg (tarka) száraz bab
- 3 gerezd fokhagyma
- 8-10 szem egész bors
- 2 db fehérrépa
- 5 db sárgarépa
- 1 fej hagyma
- 1 kávéskanál pirospaprika
- víz
- 2 db babérlevél
- 2 dl tejföl
- ecet vagy citromlé
- fél hegyes zöldpaprika
a rántáshoz:
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
a csipetke:
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás
- csipet só
Előkészítés:
Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és külön-külön tálban, mind-kettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap le-szűrjük, leöblítjük a csülköt és a babot. A fokhagymát meghámozzuk, a borssal együtt teatojásba zárjuk. A répaféléket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra, vagy kisebb kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk és finomra vágjuk.
Elkészítés:
Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot, a babérleveleket és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult beletesszük a répaféléket, és az egészet puhára főzzük.
Közben elkészítjük a csipetkét: 10 dkg lisztet elkeverünk egy csipet sóval és hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett deszkán „meggömbölyítjük” őket és szikkadni hagyjuk.
A rántáshoz olajon a 3 dkg lisztet megpirítjuk, hozzáadjuk a hagyma vagdalékot és 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük.
Utolsó simítások:
A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, és visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön összeforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül, szelíden forralva puhára főzzük. Végül ecettel, vagy citromlével ízlés szerint savanyítjuk, sózzuk. A teatojást és a babér-leveleket eltávolítjuk
Tálalás:
A levest mély tálba szedjük, tetejét zöldpaprika-karikákkal díszítjük. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: