Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Füstölt csülkös bableves

Füstölt csülkös bableves

Hozzávalók: 4 személyre

  • 80 dkg füstölt csülök
  • 25 dkg (tarka) száraz bab
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 8-10 szem egész bors
  • 2 db fehérrépa
  • 5 db sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • víz
  • 2 db babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • ecet vagy citromlé
  • fél hegyes zöldpaprika

a rántáshoz:

  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt

a csipetke:

  • 10 dkg  liszt
  • 1 db tojás
  • csipet só

Előkészítés:

Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és külön-külön tálban, mind-kettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap le-szűrjük, leöblítjük a csülköt és a babot. A fokhagymát meghámozzuk, a borssal együtt teatojásba zárjuk. A répaféléket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra, vagy kisebb kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk és finomra vágjuk.

Elkészítés:

Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot, a babérleveleket és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult beletesszük a répaféléket, és az egészet puhára főzzük.

Közben elkészítjük a csipetkét: 10 dkg lisztet elkeverünk egy csipet sóval és hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett deszkán „meggömbölyítjük” őket és szikkadni hagyjuk.

A rántáshoz olajon a 3 dkg lisztet megpirítjuk, hozzáadjuk a hagyma vagdalékot és 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük.

Utolsó simítások:

A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, és visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön összeforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül, szelíden forralva puhára főzzük. Végül ecettel, vagy citromlével ízlés szerint savanyítjuk, sózzuk. A teatojást és a babér-leveleket eltávolítjuk

Tálalás:

A levest mély tálba szedjük, tetejét zöldpaprika-karikákkal díszítjük. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!