Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Bableves 3

Bableves

Hozzávalók:

  • fejtett bab vagy száraz bab
  • két fehérrépa,
  • három sárgarépa
  • egy fej hagyma
  • egy zöldpaprika
  • egy paradicsom
  • kis zeller
  • kis karalábé
  • két gerezd fokhagyma
  • csülök vagy füstölt pulykacomb
  • füstölt kolbász
  • virsli
  • erős zöldpaprika

Fűszerek:

  • babérlevél,
  • zeller,
  • petrezselyem,
  • szegfűbors,
  • szerecsendió.

Elkészítése:

Fejtett babból finomabb, szárazból is jó, de azt előző este be kell áztatni. Legegyszerűbb kifejtve venni a babot, vagy mélyhűtöttet venni. A babot két fehér, három sárgarépát, egy fej hagymát, egy zöldpaprikát, egy paradicsomot, kis zellert, kis karalábét, két gerezd fokhagymát felteszünk hideg vízben főni. A mélyhűtött hozzávalókat csak a forrásban lévő vízbe tesszük, különben szétfő. Nagyon finom lesz, ha először csülköt főzünk, amikor puha kivesszük, a vizet jól lehűtjük, a zsírt leszedjük a tetejéről, megkóstoljuk, nem sós-e (ha igen feleresztjük vízzel), ebben főzzük a babot és a többi hozzávalót. Fűszerek: babérlevél, zeller, petrezselyem, szegfűbors, szerecsendió. Amikor megpuhult belerakjuk a csülköt. Ha nem főztünk csülköt, tehetünk bele füstült pulykacombot. Amikor idáig jutottunk főzhetünk bele akár füstölt kolbászt, akár virslit, fontos, hogy valamilyen füstölt íz legyen benne. Be lehet habarni, de kevésbé romlékony, szerintem finomabb is, ha csak a tányérban tejfölözzük meg. Erős zöldpaprikát tegyünk az asztalra, mert sokan szeretik csípősen.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!