Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Bableves 2

Bableves 02

Hozzávalók:

  • egy darab füstölt csülök
  • szárazbab
  • 2 fej hagyma
  • 2 evőkanálnyi olaj
  • Pirospaprika
  • 10 db egész feketebors
  • 3-4 gerezd fokhagymagerezd
  • 4-5 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • kis karalábé
  • zellergumó
  • zellerzöld
  • csipetke
  • ErősPista
  • tejfölös lisztes habarás
  • tejföl

Elkészítése:

Veszek egy darab füstöltcsülköt. A békesség kedvéért leöblítem.

Egy nagyobb fazékba rakom, felöntöm annyit hidegvízzel, hogy ellepje, és felrakom főni. Ezzel egy időben alaposan megmosom a szárazbabot, nagyobb tálba rakom, és felöntöm melegvízzel. Hagyom, hogy megpuffadjon. Az első vizet, ami barna azt később leöntöm. Így talán kicsit megkímélem a bélrendszert a gázképződéstől. Amíg fő a csülök, a bab is ázik.

Ha már barna a bab vize, leöntöm, és friss vízzel öntöm fel. Ha már ázott lesz a bab, akkor rendben is van. Kb egy időben fő meg a csülök is.

Egy, esetleg 2 fej hagymát apróra vágok közben. Ha a csülök már kezelhető, lefejtem a csontról a húst, felkockázom azt is.

A nagy fazékba 2 evőkanálnyi olajat hevítek. Ha elég meleg rádobom a hagymát, hagyom egy kis időre megüvegesedni. Utána lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, felöntöm vízzel, elkeverem. Beleszórom a csülökdarabokat és a babot is. Felöntöm a csülök főzővizével.

Dobok bele 10 db egész feketeborsot, 3-4 gerezd pucolt, felvágott fokhagymagerezdet is, és hagyom szépen főni.

Közben felaprítok 4-5 szál sárgarépát, 2 szál fehérrépát. Ha van lehet beletenni egy kis karalábét és zellergumót, zellerzöldet is. A főtt csülöknek és a babnak együtt elég kb 45 perc. Ha már puha a bab, hozzárakom a sok zöldséget is. Megkóstolom (szokásommal ellentétben), hogy elég sós-e, és elég ízes-e. Ha nem ízesítem amivel még gondolom. Kb fél óra elég is a zöldségeknek. Ha a répa is puha, lekapcsolom. Ha van időm, hagyom az összes zöldséggel együtt kihűlni, és később halászom ki a zellergumót, a zellerzöldet, és a karalábét. Tálalás előtt csipetkét szaggatok bele, amikor felmelegítem. De csak előtte, nehogy esetleg a csipetkétől megsavanyodjon.

Van aki rak bele ErősPistát is, esetleg tejfölös lisztes habarást. Azt gondolom a csülökkel már így is éppen eléggé laktató. A tejfölt már csak a tányérba adom hozzá.

Nagyon kellemes, laktató leves. Ősztől tavaszig. receptblog

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!