Bableves 02
Hozzávalók:
- egy darab füstölt csülök
- szárazbab
- 2 fej hagyma
- 2 evőkanálnyi olaj
- Pirospaprika
- 10 db egész feketebors
- 3-4 gerezd fokhagymagerezd
- 4-5 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- kis karalábé
- zellergumó
- zellerzöld
- só
- csipetke
- ErősPista
- tejfölös lisztes habarás
- tejföl
Elkészítése:
Veszek egy darab füstöltcsülköt. A békesség kedvéért leöblítem.
Egy nagyobb fazékba rakom, felöntöm annyit hidegvízzel, hogy ellepje, és felrakom főni. Ezzel egy időben alaposan megmosom a szárazbabot, nagyobb tálba rakom, és felöntöm melegvízzel. Hagyom, hogy megpuffadjon. Az első vizet, ami barna azt később leöntöm. Így talán kicsit megkímélem a bélrendszert a gázképződéstől. Amíg fő a csülök, a bab is ázik.
Ha már barna a bab vize, leöntöm, és friss vízzel öntöm fel. Ha már ázott lesz a bab, akkor rendben is van. Kb egy időben fő meg a csülök is.
Egy, esetleg 2 fej hagymát apróra vágok közben. Ha a csülök már kezelhető, lefejtem a csontról a húst, felkockázom azt is.
A nagy fazékba 2 evőkanálnyi olajat hevítek. Ha elég meleg rádobom a hagymát, hagyom egy kis időre megüvegesedni. Utána lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, felöntöm vízzel, elkeverem. Beleszórom a csülökdarabokat és a babot is. Felöntöm a csülök főzővizével.
Dobok bele 10 db egész feketeborsot, 3-4 gerezd pucolt, felvágott fokhagymagerezdet is, és hagyom szépen főni.
Közben felaprítok 4-5 szál sárgarépát, 2 szál fehérrépát. Ha van lehet beletenni egy kis karalábét és zellergumót, zellerzöldet is. A főtt csülöknek és a babnak együtt elég kb 45 perc. Ha már puha a bab, hozzárakom a sok zöldséget is. Megkóstolom (szokásommal ellentétben), hogy elég sós-e, és elég ízes-e. Ha nem ízesítem amivel még gondolom. Kb fél óra elég is a zöldségeknek. Ha a répa is puha, lekapcsolom. Ha van időm, hagyom az összes zöldséggel együtt kihűlni, és később halászom ki a zellergumót, a zellerzöldet, és a karalábét. Tálalás előtt csipetkét szaggatok bele, amikor felmelegítem. De csak előtte, nehogy esetleg a csipetkétől megsavanyodjon.
Van aki rak bele ErősPistát is, esetleg tejfölös lisztes habarást. Azt gondolom a csülökkel már így is éppen eléggé laktató. A tejfölt már csak a tányérba adom hozzá.
Nagyon kellemes, laktató leves. Ősztől tavaszig. receptblog
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: