Babgulyás, csökkentett sótartalommal
Hozzávalók:
- 40 dkg marhafelsál
- 30 dkg füstölt tarja
- 25 dkg szárazbab
- 1-2 db burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2-3 db zöldpaprika
- 2 nagyobb db paradicsom
- 1 nagyobb db sárgarépa
- 1 közepes db petrezselyem gyökér
- 4 ek olaj
- babérlevél
- bors
- fűszerpaprika
- tárkony
- petrezselyemzöld
- kakukkfű
- borsikafű
- ételízesítő NEM kell bele
- 1 tk só (5 g)
a nokedlihez
- 1 db tojás
- 6-7 ek búzaliszt
- só NEM kell bele
Elkészítése:
A szárazbabot előző este beáztatjuk. A marhahúsból sűrű pörköltet készítünk. Beletesszük a megmosott, apróra vágott paradicsomot, paprikát, a kockára vágott füstölt tarját és a borsot, babérlevelet, majd szükség szerinti mennyiségű víz hozzáadásával lassú tűzön majdnem puhára főzzük. A babot fel tesszük főni, amikor már puhulni kezd, hozzátesszük a megtisztított sárgarépát, fokhagymát, petrezselyem gyökeret, burgonyát és az elkészített pörköltet. Tojásból, vízből és lisztől nokedli tésztát keverünk, majd beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe.
Sócsökkentő tippek:
- A füstölt hús sótartalma miatt feleannyi só is elég
- A só helyett: kakukkfüvet, tárkonyt, borsikafüvet használjunk
- Tálaláskor hintsük meg a levest friss petrezselyemzölddel
- Az ételízesítő a fűszerek miatt elhagyható
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: