Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Egy cukros ebédje, 2. hét

Hétfő

Tejfölös karalábéleves

Hozzávalók: 2 személyre

  • ·        karalábé                           [g]: 170 g    Ch: 6,9 g/100 g              Σg: 11,73 g
  • ·         marhahúsleves kocka    [g]: 1 db      Ch: 1,8 g/100 g              Σg: 1,8 g
  • ·         májgombóc                      [g]: 36 g      Ch: 21,1 g/100 g            Σg: 7,6 g
  • ·         tejföl                                 [g]: 50 g      Ch: 4,3 g/100 g              Σg: 2,15 g
  • ·                                                                                                                  Σg: 23,3 g
  • ·         1 adag                                                                                              Σg: 11,65 g

Elkészítése:

A karalábét kb. 5 percig főzöm – forrástól számítva., majd a húsleveskockát dobom bele a főzőlébe. Egy perc elteltével a májgombócocskák kezdenek fürdeni a forrongó levesben. Egy külön tálba öntöm a tejfölt és a leves levével merőkanalanként, gondosan simára keverve felöntöm. Amikor már alig van lé a levesben, szintén alaposan átkeverve öntöm vissza a tejfölös leveslét, és még egyszer rottyantok rajta.

Panírozott halrudacskák krumplipürével

Hozzávalók: 2 személyre

  • ·         krumpli                                     [g]: 313 g    Ch: 20 g/100 g      Σg: 62,6 g
  • ·         2 kk só
  • ·         2 ek olívaolaj
  • ·         panírozott halrúd – Auchan    [g]: 250 g   Ch: 5,9 g/100 g     Σg: 14,75 g
  • ·         majonéz                                     [g]: 40 g      Ch: 3 g/100 g        Σg: 1,2 g
  • ·                                                                                                                  Σg:78,55 g
  • ·         1 adag                                                                                              Σg:39,28 g

Elkészítése:

A halrudacskákat kisütöm bő olajban. A burgonyákat meghámozom, megmosom, majd kis, egyenletes méretű kockákra vágom. Sós vízben kifőzöm, összetöröm és két kanál olívaolajjal összekeverem. Egy evőkanál majonézzel tálalom.

Kedd

Zöldséges tarhonyaleves

Hozzávalók: 2 személyre

  • ·         1 ek napraforgó olaj
  • ·         szalonna                   [g]: 75 g               Ch: 0,8 g/100g               Σg: 0,6 g
  • ·         tarhonya                  [g]: 50 g               Ch: 71,4 g/100g             Σg: 35,7 g
  • ·         8 dl víz
  • ·         1 kk só
  • ·         zöldségleves kocka [g]: 1 db               Ch: 1,8 g/100g               Σg: 1,8 g
  • ·         leveszöldség            [g]: 100 g             Ch: 8,5 g/100g               Σg: 8,5 g
  • ·                                                                                                                  Σg: 46,6 g
  • ·         1 adag                                                                                              Σg: 23,3 g

Elkészítése:

A felforrósított olajban megpirítom a szalonnát. A forró zsír-szalonna-olaj keverékre dobom a tarhonyát, melyet aranybarna színig pirítok. Erre 8 dl vizet öntök, majd forrástól számított 12 percig forralom. Ekkor dobom rá a mélyhűtött leveszöldséget, mellyel a levest az újraforrástól 2 percig lobogó tűzön tartok.

Rántott szelet sült krumplival

Hozzávalók: 1 személyre

  • ·         rántott sertésszelet      [g]: 50 g      Ch: 22,8 g/100g               Σg: 11,4 g
  • ·         sült krumpli                   [g]: 50 g      Ch: 50 g/100 g                 Σg: 25 g
  • ·         uborka                            [g]: 100 g    Ch: 2 g/100 g                   Σg: 2 g
  • ·                                                                                                                  Σg: 38,4 g
  • ·         1 adag                                                                                              Σg: 38,4 g

Elkészítése:

 Kell ezen mit magyarázni? Bepanir, kisüt, feltálal, szétvág, megesz.

Szerda

Cicamama bablevese

Hozzávalók: 6 személyre

  • ·         napraforgó olaj
  • ·         sárgarépa                          [g]: 200 g    Ch: 8,1 g/100g          Σg: 16,2 g
  • ·         debreceni kolbász            [g]: 312 g    Ch:   1 g/100g            Σg: 3,12 g
  • ·         mélyhűtött fejtett bab    [g]: 450 g    Ch: 23,9 g/100g        Σg:107,55g
  • ·         vöröshagyma                   [g]: 44 g      Ch: 8,3 g/100g           Σg: 3,65 g
  • ·         fokhagyma   2 gerezd     [g]: 10 g      Ch: 26,3 g/100g         Σg: 2,63 g
  • ·        
  • ·         őrölt bors
  • ·         1 ek Piros Arany

csipetke

  • ·         tojás                               [g]: 1 db      Ch: 0,3 g/100g               Σg: 0,3 g
  • ·         liszt                                 [g]: 65 g      Ch: 76,3 g/100g             Σg: 49,6g

tálaláshoz

  • ·         tejföl                                 [g]: 3 dl       Ch: 20 g/100g               Σg: 60 g
  • ·         petrezselyemzöld
  • ·                                                                                                                 Σg:243,05g
  • ·         1 adag                                                                                             Σg: 40,51 g

Elkészítése:

A hagymát apróra vágom, olajon megpárolom, pirospaprikát is óvatosan megpirítom, majd a babot is megpárolom, a fokhagymát is hozzáadom. A leves alapot felöntöm másfél liter vízzel. A babot majdnem puhára főzöm, ekkor adom hozzá a répát és a debrecenit. Sóval, Piros Arannyal és borssal ízesítem. A tojáshoz annyi lisztet adok amennyit felvesz, kemény tésztát gyúrok belőle. Apró galuskákat egy kilisztezett kistányérba sodorva dobálom, majd a már kész, lobogó leveshez öntöm. Addig forralom, míg a csipetkék a felszínre nem úsznak. A tálalásnál egy tányér aljára egy evőkanál tejfölt teszek, majd a levesből egy negyed merőkanálnyi csak lét kivéve a tejföllel csomómentesre keverem. Ekkor szedek a levesből, melyet a tejfölös lével összekeverve, az apróra szeletelt petrezselyemzölddel megszórva teszem az asztalra.

Sertéspörkölt krumplipürével

Hozzávalók: 4 személyre

  • ·         6 dkg szalonna
  • ·         2 ek olaj
  • ·         vöröshagyma                 [g]: 145 g    Ch: 8,3 g/100g              Σg: 12,04 g
  • ·         fokhagyma – 2 gerezd  [g]: 7 g        Ch: 26,3 g/100g            Σg: 1,84 g
  • ·         2 kk pirospaprika
  • ·         1 kk őrölt bors
  • ·         sertéshús                         [g]: 400 g   Ch: 0,3 g/100g             Σg: 1,2 g
  • ·         paradicsom  1 db            [g]: 60 g      Ch: 4 g/100g                 Σg: 2,4 g
  • ·         1 kk só
  • ·         1 ek Piros Arany
  • ·         burgonya                          [g]: 539 g    Ch: 18,4 g/100g           Σg: 99,18 g
  • ·         tej                                      [g]: 1 dl        Ch: 4,8 g/1 dl                Σg: 4,8 g
  • ·         3 dkg vaj
  • ·         cékla                                  [g]: 175 g    Ch: 5,9 g/1 dl                 Σg: 10,33 g
  • ·                                                                                                                  Σg:131,79g
  • ·         1 adag                                                                                              Σg: 32,95 g

Elkészítése:

A szalonnát olajon megpirítom, majd a hagymával is ezt teszem. Ha a hagyma üveges, akkor hozzádobom a fokhagymát, pirospaprikát és az őrölt borst, majd rögtön utána a felkockázott sertéshúst. Ha a hús jól kifehéredett megy hozzá az apróra vágott paradicsom, a só és a Piros Arany, és felöntöm vízzel, hogy éppen csak ellepje.. Ezt rotyogtatom kb. 20 perc, fél óráig, míg a hús meg nem puhul. Közben kevergetem. Ez az idő pont alkalmas egy egyszerű krumpli püré elkészítéséhez. A megpucolt krumplit kockákra vágom, és sós vízben megfőzöm. Ha puha a krumplim, leszűröm, összetöröm. Miközben a krumplitörővel ügyködök, hogy könnyebben – és finomabban – menjen, teszek hozzá egy kis darab vajat, öntök hozzá egy kis tejet, ügyelve, hogy azért kemény krémszerű maradjon. Az asztalra céklával adom.

Csütörtök

Gombaleves

Hozzávalók: 2 személyre

  • ·         gomba                              [g]: 290 g             Ch: 3,3 g/100g     Σg: 9,57 g
  • ·         sárgarépa                        [g]: 85 g               Ch: 8,1 g/100g      Σg: 6,885g
  • ·         szarvacska tészta           [g]: 21 g               Ch: 73,6 g/100g    Σg:15,456g
  • ·         zöldég-leveskocka          [g]: 1 db               Ch: 1,8 g/db          Σg: 1,8 g
  • ·         tejföl                                 [g]: 1,75 g             Ch: 3,2 g/100g     Σg: 5,6 g
  • ·         csipet só
  • ·                                                                                                                  Σg: 39,31 g
  • ·         1 adag                                                                                              Σg: 19,7 g

Elkészítése:

A gombát és a sárgarépát megtisztítom, apró szeletekre vágom. A tésztával együtt felrakom főni, és mielőtt készre főne, beleteszem a leveskockát. Miközben még az utolsó két perce fő a leves, egy tálkába öntöm a tejfölt, és kis adagokban alapos keverés mellett hozzákanalazom a leves levét. A levesnek kb. kétharmadát keverem a tejfölhöz, és utána visszafelé teszem ugyan ezt. A tejfölös gombalevest a forrástól számított egy percig rotyogtatom és tálalom.

Spenót tükörtojással

Hozzávalók: 2 személyre

  • ·         mélyhűtött spenót          [g]: 450 g    Ch: 1,8 g/100g               Σg: 8,1 g
  • ·         fokhagyma                       [g]: 23 g      Ch: 26,3 g/100g             Σg: 6,05 g
  • ·         liszt                                    [g]: 6 g        Ch: 76,3 g/100g             Σg: 4,38 g
  • ·        
  • ·         tojás                                  [g]: 4 db      Ch: 0,4 g/100g               Σg: 1,6 g
  • ·                                                                                                                  Σg: 20,13 g
  • ·         1 adag                                                                                              Σg: 10,07 g

Elkészítése:

A mélyhűtött spenótot a lábosában engedem fel. A fokhagymát megtisztítom és fokhagyma-présen zúzom össze. Kevés olajon megpirítom a fokhagymát, hozzádobom a lisztet, és ezt így együtt pirítom meg. Kb. 1 dl vizet öntök a rántáshoz, majd ezt a spenóthoz teszem, és rottyantom kb. 2 percig, gondos keverés mellett, hogy nehogy leégjen. 2-2 tükörtojással tálalom.

Péntek

Zöldbableves

Hozzávalók: 2 személyre

  • ·         száraztészta            [g]: 25 g               Ch: 69,2 g/100g            Σg: 17,3 g
  • ·         mirelit zöldbab       [g]: 250 g             Ch: 6,8 g/100g               Σg: 17 g
  • ·         zöldség-leveskocka[g]: 1 db               Ch: 1,8 g/1 db                 Σg: 1,8 g
  • ·         tejföl                         [g]: 175 g             Ch: 3,2 g/100g               Σg: 5,6 g
  • ·                                                                                                                  Σg: 41,7 g
  • ·         1 adag                                                                                              Σg: 20,85g

Elkészítése:

A száraztésztát forrásban lévő vízbe öntöm, és 7 percig főzöm. Ekkor és ugyan ebbe a lébe dobom bele a leveskockát és a zöldbabot. Három perc múlva behabarom a tejföllel és kész a gyorslevesünk.

Babfőzelék párizsipörkölttel

Hozzávalók: 2 személyre

  • ·         tarkabab konzerv [g]: 2,4 g              Ch: 57,9 g/100g             Σg:138,96g
  • ·         fokhagyma             [g]: 20 g               Ch: 26,3 g/100g             Σg: 5,26 g
  • ·         liszt                          [g]: 2 g                 Ch: 76,3 g/100g             Σg: 15,26 g
  • ·         tejföl                        [g]: 100 g             Ch: 3,8 g/100g               Σg: 3,8 g
  • ·         vöröshagyma         [g]: 86 g               Ch: 8,3 g/100g               Σg: 0,26 g
  • ·         6,2 dkg szalonna
  • ·         pirospaprika
  • ·         őrölt bors
  • ·        
  • ·         párizsi                      [g]: 175 g             Ch: 1,3 g/100g                Σg: 2,28 g
  • ·                                                                                                                  Σg:165,82g
  • ·         1 adag                                                                                              Σg: 82,91 g

Elkészítése:

Készítek egy fokhagymás rántást. Ezt felöntöm a tarkabab konzervvel, majd tejföllel behabarom. A szalonnát megpirítom, és ebben pirítom az apró kockákra vágott vöröshagymát. Pirospaprikát szórok rá, meg őrölt borst és sót. Erre dobom rá a kockákra vágott párizsit. Ha a párizsi kissé megpirult kevés vizet öntök alá, és pár percig forralom. A babfőzelék mellé egy kistányérban tálalom a pörköltet.

Szombat

Marhahúsleves

Hozzávalók: 6 személyre

  • ·         marhahús                [g]: 600 g            Ch: 0,6 g/100g               Σg: 3,6 g
  • ·         sárgarépa                [g]: 270 g             Ch: 8,1 g/100g               Σg: 21,87 g
  • ·         fehérrépa                [g]: 85 g               Ch: 5,9 g/100g               Σg: 5 g
  • ·         karfiol                      [g]: 350 g             Ch: 3,9 g/100g               Σg: 13,65 g
  • ·         burgonya                 [g]: 160 g             Ch: 20 g/100g                Σg: 32 g
  • ·         zeller                        [g]: 20 g               Ch: 5 g/100g                  Σg: 1 g
  • ·         1 ½ dkg só
  • ·         18 dl víz.
  • ·                                                                                                                  Σg: 77,12 g
  • ·         1 adag                                                                                              Σg: 12,85 g

Elkészítése:

A vízzel feltesszük a húst, és ha jól felforrt, megsózzuk, beletesszük a zöldséget. Azután 2 és fél órán át csendes forrással főzzük. Leszűrve különböző levesbe valókkal adhatjuk fel.

Grízgaluska

Hozzávalók:

  • ·         búzadara               [g]: 100 g             Ch: 73,4 g/100g             Σg: 73,4 g
  • ·         5 dkg zsír
  • ·         tojás                        [g]: 1 db               Ch: 0,4 g/100g               Σg: 0,4 g
  • ·        
  • ·                                                                                                                 Σg: 73,8 g
  • ·         1 gombóc                                                                                        Σg: 7,38 g
  • ·         1 adag                                                                                             Σg: 14,76 g

Elkészítése:

A zsírt tálban habosra keverem, hozzáadom az egész tojást, sózom, és belekeverem a búzadarát. Hűtőbe téve minimum fél óráig pihentetem. Kifőzöm a kanállal formázott galuskákat.

Ha szétfő, darát, ha túl kemény zsírt keverek hozzá. Kb. 10 galuska készül belőle. Főzőlevében tartom melegen.

 

Zöldséges vagdalthús

Hozzávalók: 6 személyre

  • ·         sertéscomb          [g]: 650 g             Ch: 0,3 g/100g               Σg: 19,5 g
  • ·         zsemle                  [g]: 2 db               Ch: 30,8 g/100g             Σg: 61,6 g
  • ·         3 dl tej
  • ·        
  • ·         karalábé               [g]: 50 g               Ch: 6,9 g/100g               Σg: 3,45 g
  • ·         snidling                 [g]: 150 g             Ch: 1,6 g/100g                Σg: 2,4 g
  • ·         zöldborsó              [g]: 100 g             Ch: 14 g/100g                Σg: 14 g
  • ·         tojás                       [g]: 1 db               Ch: 0,4 g/100g               Σg: 0,4 g
  • ·         5 dkg pirospaprika
  • ·         burgonya               [g]: 1100 g            Ch: 20 g/100g                Σg: 220 g
  • ·                                                                                                                  Σg:321,35g
  • ·         1 adag                                                                                              Σg: 53,56g

Elkészítése:

A száraz zsemléket tejben áztatom, míg felszívják a tejet, majd alaposan kicsavarom, hogy a lehető legkisebb nedvesség maradjon a zsemlékben. A sertéshúst, az áztatott, kicsavart zsemléket, a karalábét és a snidlinget együtt darálom meg. A darálékot tojással, pirospaprikával, sóval, zöldborsóval összegyúrom, és egy őzgerincformába halmozom. Forró sütőbe teszem és kb. 40 percig sütöm. A sütőedényből kivéve szeletekre vágom, és főtt-sült krumplival tálalom.

Tejfölös uborkasaláta

Hozzávalók: 6 személyre

  • ·         uborka                                       [g]: 200g     Ch: 1,7g/100g      Σg: 3,4g
  • ·         fokhagyma                                [g]: 10 g      Ch: 26,3g/100g    Σg: 2,63g
  • ·         tejföl                                           [g]: 2 dl       Ch: 3,4/1 dl           Σg: 6,8
  • ·         vöröshagyma                            [g]: 30g       Ch: 8,3g/1 dl         Σg: 2,49
  • ·         1 ek 20%-os ecet
  • ·         1 kk só
  • ·                                                                                                                  Σg:15,32 g
  • ·         1 adag                                                                                              Σg: 2,55 g

Elkészítése:

A kigyóuborkát megmosom és vékony szeletekre gyalulom. A vöröshagymát apróra vágom. A 3 gerezd fokhagymát megtisztítom, és fokhagyma présen átpréselem. A tejfölt, a hagymát, a fokhagymát, az ecetet és a sót alaposan összekeverem, majd hozzá öntöm a gyalult uborkát.

Vasárnap

Zöldborsóleves

Hozzávalók: 8 személyre

  • ·         sárgarépa             [g]: 130 g             Ch: 8,1 g/100g                Σg: 10,53 g
  • ·         fehérrépa             [g]: 100 g             Ch: 5,9 g/100g               Σg: 5,9 g
  • ·         karalábé               [g]: 100 g             Ch: 6,9 g/100g               Σg: 6,9 g
  • ·         zöldborsó              [g]: 250 g             Ch: 14 g/100g                Σg: 35 g
  • ·         finommetélt          [g]: 100 g             Ch: 72,3 g/100g             Σg: 72,3 g
  • ·         2 ek olaj
  • ·         1 kk pirospaprika
  • ·         2 kk só
  • ·                                                                                                                  Σg:130,63g
  • ·         1 adag                                                                                              Σg: 16,33 g

Elkészítése:

A sárga-, és fehérrépát, valamint a karalábét megtisztítom, és kockára vágom. A leveses fazékban olajon a zöldségeket megpárolom, egy kávéskanál paprikát szórok rá, sózom, majd kb. két liter vizet ráöntve, mintegy 12 percig forralom. A levestésztát egy külön láboskában megfőzöm, és a levesbe teszem a tálaláskor.

Gombás sertéshús nokedlivel

Hozzávalók: 8 személyre

  • ·         2 ek olaj
  • ·         hagyma                 [g]: 200 g             Ch: 8,3 g/100g               Σg: 16,6 g
  • ·         csiperke gomba     [g]: 150 g             Ch: 3,3 g/100g               Σg: 4,95 g
  • ·         1 kk pirospaprika
  • ·         2 kk só
  • ·         sertéscomb             [g]: 500 g             Ch: 0,3 g/100g              Σg: 15 g
  • ·         tojás                         [g]: 3 db               Ch: 0,3 g/1 db                Σg: 0,9 g
  • ·         liszt                          [g]: 500 g             Ch: 76,3 g/100g             Σg: 381,5 g
  • ·         kovászos uborka    [g]: 800 g             Ch: 2 g/100g                  Σg: 16 g
  • ·                                                                                                                  Σg:432,95g
  • ·         1 adag                                                                                              Σg: 55,37g

Elkészítése:

Két evőkanál olajban megpárolom a finomra vágott hagymát, majd ebben a gombát is. Amikor a gomba is megpárolódott, meg paprikázom, megsózom, majd a kockákra vágott sertéshúst öntöm a hagymás-gombás szaftra. A gyorsabb elkészülés érdekében mindezt a kuktában végzem el. Míg a hús fő, addig három tojásból és fél kiló lisztből galuskának való masszát készítek, majd forrásban lévő vízbe szaggatom. A tálaláskor a nokedlire halmozom a gombás hús, és kovászos uborkát kínálok mellé. Vasárnapi ebéd lévén Szekszárdi Kékfrankos, száraz minőségi vörösbor és diabetikus torta is kerül az asztalra, feketekávéval.

Egyéb

Diabetikus feketeerdőtorta

Honnan: XIII. kerület, Balzac utca, vagy III. kerület, Kolossy tér

  • ·         diab feketeerdőtorta     [g]: 1 db      Ch: 6,2 g/ 1 db               Σg: 6,2 g

Szekszárdi Kékfrankos

Honnan: Lidl

  • ·         kékfrankos vörösbor      [g]: 2 dl       Ch: 0,3 g/1 dl                 Σg: 0,6 g

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!