Hétfő
Tejfölös karalábéleves
Hozzávalók: 2 személyre
- · karalábé [g]: 170 g Ch: 6,9 g/100 g Σg: 11,73 g
- · marhahúsleves kocka [g]: 1 db Ch: 1,8 g/100 g Σg: 1,8 g
- · májgombóc [g]: 36 g Ch: 21,1 g/100 g Σg: 7,6 g
- · tejföl [g]: 50 g Ch: 4,3 g/100 g Σg: 2,15 g
- · Σg: 23,3 g
- · 1 adag Σg: 11,65 g
Elkészítése:
A karalábét kb. 5 percig főzöm – forrástól számítva., majd a húsleveskockát dobom bele a főzőlébe. Egy perc elteltével a májgombócocskák kezdenek fürdeni a forrongó levesben. Egy külön tálba öntöm a tejfölt és a leves levével merőkanalanként, gondosan simára keverve felöntöm. Amikor már alig van lé a levesben, szintén alaposan átkeverve öntöm vissza a tejfölös leveslét, és még egyszer rottyantok rajta.
Panírozott halrudacskák krumplipürével
Hozzávalók: 2 személyre
- · krumpli [g]: 313 g Ch: 20 g/100 g Σg: 62,6 g
- · 2 kk só
- · 2 ek olívaolaj
- · panírozott halrúd – Auchan [g]: 250 g Ch: 5,9 g/100 g Σg: 14,75 g
- · majonéz [g]: 40 g Ch: 3 g/100 g Σg: 1,2 g
- · Σg:78,55 g
- · 1 adag Σg:39,28 g
Elkészítése:
A halrudacskákat kisütöm bő olajban. A burgonyákat meghámozom, megmosom, majd kis, egyenletes méretű kockákra vágom. Sós vízben kifőzöm, összetöröm és két kanál olívaolajjal összekeverem. Egy evőkanál majonézzel tálalom.
Kedd
Zöldséges tarhonyaleves
Hozzávalók: 2 személyre
- · 1 ek napraforgó olaj
- · szalonna [g]: 75 g Ch: 0,8 g/100g Σg: 0,6 g
- · tarhonya [g]: 50 g Ch: 71,4 g/100g Σg: 35,7 g
- · 8 dl víz
- · 1 kk só
- · zöldségleves kocka [g]: 1 db Ch: 1,8 g/100g Σg: 1,8 g
- · leveszöldség [g]: 100 g Ch: 8,5 g/100g Σg: 8,5 g
- · Σg: 46,6 g
- · 1 adag Σg: 23,3 g
Elkészítése:
A felforrósított olajban megpirítom a szalonnát. A forró zsír-szalonna-olaj keverékre dobom a tarhonyát, melyet aranybarna színig pirítok. Erre 8 dl vizet öntök, majd forrástól számított 12 percig forralom. Ekkor dobom rá a mélyhűtött leveszöldséget, mellyel a levest az újraforrástól 2 percig lobogó tűzön tartok.
Rántott szelet sült krumplival
Hozzávalók: 1 személyre
- · rántott sertésszelet [g]: 50 g Ch: 22,8 g/100g Σg: 11,4 g
- · sült krumpli [g]: 50 g Ch: 50 g/100 g Σg: 25 g
- · uborka [g]: 100 g Ch: 2 g/100 g Σg: 2 g
- · Σg: 38,4 g
- · 1 adag Σg: 38,4 g
Elkészítése:
Kell ezen mit magyarázni? Bepanir, kisüt, feltálal, szétvág, megesz.
Szerda
Cicamama bablevese
Hozzávalók: 6 személyre
- · napraforgó olaj
- · sárgarépa [g]: 200 g Ch: 8,1 g/100g Σg: 16,2 g
- · debreceni kolbász [g]: 312 g Ch: 1 g/100g Σg: 3,12 g
- · mélyhűtött fejtett bab [g]: 450 g Ch: 23,9 g/100g Σg:107,55g
- · vöröshagyma [g]: 44 g Ch: 8,3 g/100g Σg: 3,65 g
- · fokhagyma 2 gerezd [g]: 10 g Ch: 26,3 g/100g Σg: 2,63 g
- · só
- · őrölt bors
- · 1 ek Piros Arany
csipetke
- · tojás [g]: 1 db Ch: 0,3 g/100g Σg: 0,3 g
- · liszt [g]: 65 g Ch: 76,3 g/100g Σg: 49,6g
tálaláshoz
- · tejföl [g]: 3 dl Ch: 20 g/100g Σg: 60 g
- · petrezselyemzöld
- · Σg:243,05g
- · 1 adag Σg: 40,51 g
Elkészítése:
A hagymát apróra vágom, olajon megpárolom, pirospaprikát is óvatosan megpirítom, majd a babot is megpárolom, a fokhagymát is hozzáadom. A leves alapot felöntöm másfél liter vízzel. A babot majdnem puhára főzöm, ekkor adom hozzá a répát és a debrecenit. Sóval, Piros Arannyal és borssal ízesítem. A tojáshoz annyi lisztet adok amennyit felvesz, kemény tésztát gyúrok belőle. Apró galuskákat egy kilisztezett kistányérba sodorva dobálom, majd a már kész, lobogó leveshez öntöm. Addig forralom, míg a csipetkék a felszínre nem úsznak. A tálalásnál egy tányér aljára egy evőkanál tejfölt teszek, majd a levesből egy negyed merőkanálnyi csak lét kivéve a tejföllel csomómentesre keverem. Ekkor szedek a levesből, melyet a tejfölös lével összekeverve, az apróra szeletelt petrezselyemzölddel megszórva teszem az asztalra.
Sertéspörkölt krumplipürével
Hozzávalók: 4 személyre
- · 6 dkg szalonna
- · 2 ek olaj
- · vöröshagyma [g]: 145 g Ch: 8,3 g/100g Σg: 12,04 g
- · fokhagyma – 2 gerezd [g]: 7 g Ch: 26,3 g/100g Σg: 1,84 g
- · 2 kk pirospaprika
- · 1 kk őrölt bors
- · sertéshús [g]: 400 g Ch: 0,3 g/100g Σg: 1,2 g
- · paradicsom 1 db [g]: 60 g Ch: 4 g/100g Σg: 2,4 g
- · 1 kk só
- · 1 ek Piros Arany
- · burgonya [g]: 539 g Ch: 18,4 g/100g Σg: 99,18 g
- · tej [g]: 1 dl Ch: 4,8 g/1 dl Σg: 4,8 g
- · 3 dkg vaj
- · cékla [g]: 175 g Ch: 5,9 g/1 dl Σg: 10,33 g
- · Σg:131,79g
- · 1 adag Σg: 32,95 g
Elkészítése:
A szalonnát olajon megpirítom, majd a hagymával is ezt teszem. Ha a hagyma üveges, akkor hozzádobom a fokhagymát, pirospaprikát és az őrölt borst, majd rögtön utána a felkockázott sertéshúst. Ha a hús jól kifehéredett megy hozzá az apróra vágott paradicsom, a só és a Piros Arany, és felöntöm vízzel, hogy éppen csak ellepje.. Ezt rotyogtatom kb. 20 perc, fél óráig, míg a hús meg nem puhul. Közben kevergetem. Ez az idő pont alkalmas egy egyszerű krumpli püré elkészítéséhez. A megpucolt krumplit kockákra vágom, és sós vízben megfőzöm. Ha puha a krumplim, leszűröm, összetöröm. Miközben a krumplitörővel ügyködök, hogy könnyebben – és finomabban – menjen, teszek hozzá egy kis darab vajat, öntök hozzá egy kis tejet, ügyelve, hogy azért kemény krémszerű maradjon. Az asztalra céklával adom.
Csütörtök
Gombaleves
Hozzávalók: 2 személyre
- · gomba [g]: 290 g Ch: 3,3 g/100g Σg: 9,57 g
- · sárgarépa [g]: 85 g Ch: 8,1 g/100g Σg: 6,885g
- · szarvacska tészta [g]: 21 g Ch: 73,6 g/100g Σg:15,456g
- · zöldég-leveskocka [g]: 1 db Ch: 1,8 g/db Σg: 1,8 g
- · tejföl [g]: 1,75 g Ch: 3,2 g/100g Σg: 5,6 g
- · csipet só
- · Σg: 39,31 g
- · 1 adag Σg: 19,7 g
Elkészítése:
A gombát és a sárgarépát megtisztítom, apró szeletekre vágom. A tésztával együtt felrakom főni, és mielőtt készre főne, beleteszem a leveskockát. Miközben még az utolsó két perce fő a leves, egy tálkába öntöm a tejfölt, és kis adagokban alapos keverés mellett hozzákanalazom a leves levét. A levesnek kb. kétharmadát keverem a tejfölhöz, és utána visszafelé teszem ugyan ezt. A tejfölös gombalevest a forrástól számított egy percig rotyogtatom és tálalom.
Spenót tükörtojással
Hozzávalók: 2 személyre
- · mélyhűtött spenót [g]: 450 g Ch: 1,8 g/100g Σg: 8,1 g
- · fokhagyma [g]: 23 g Ch: 26,3 g/100g Σg: 6,05 g
- · liszt [g]: 6 g Ch: 76,3 g/100g Σg: 4,38 g
- · só
- · tojás [g]: 4 db Ch: 0,4 g/100g Σg: 1,6 g
- · Σg: 20,13 g
- · 1 adag Σg: 10,07 g
Elkészítése:
A mélyhűtött spenótot a lábosában engedem fel. A fokhagymát megtisztítom és fokhagyma-présen zúzom össze. Kevés olajon megpirítom a fokhagymát, hozzádobom a lisztet, és ezt így együtt pirítom meg. Kb. 1 dl vizet öntök a rántáshoz, majd ezt a spenóthoz teszem, és rottyantom kb. 2 percig, gondos keverés mellett, hogy nehogy leégjen. 2-2 tükörtojással tálalom.
Péntek
Zöldbableves
Hozzávalók: 2 személyre
- · száraztészta [g]: 25 g Ch: 69,2 g/100g Σg: 17,3 g
- · mirelit zöldbab [g]: 250 g Ch: 6,8 g/100g Σg: 17 g
- · zöldség-leveskocka[g]: 1 db Ch: 1,8 g/1 db Σg: 1,8 g
- · tejföl [g]: 175 g Ch: 3,2 g/100g Σg: 5,6 g
- · Σg: 41,7 g
- · 1 adag Σg: 20,85g
Elkészítése:
A száraztésztát forrásban lévő vízbe öntöm, és 7 percig főzöm. Ekkor és ugyan ebbe a lébe dobom bele a leveskockát és a zöldbabot. Három perc múlva behabarom a tejföllel és kész a gyorslevesünk.
Babfőzelék párizsipörkölttel
Hozzávalók: 2 személyre
- · tarkabab konzerv [g]: 2,4 g Ch: 57,9 g/100g Σg:138,96g
- · fokhagyma [g]: 20 g Ch: 26,3 g/100g Σg: 5,26 g
- · liszt [g]: 2 g Ch: 76,3 g/100g Σg: 15,26 g
- · tejföl [g]: 100 g Ch: 3,8 g/100g Σg: 3,8 g
- · vöröshagyma [g]: 86 g Ch: 8,3 g/100g Σg: 0,26 g
- · 6,2 dkg szalonna
- · pirospaprika
- · őrölt bors
- · só
- · párizsi [g]: 175 g Ch: 1,3 g/100g Σg: 2,28 g
- · Σg:165,82g
- · 1 adag Σg: 82,91 g
Elkészítése:
Készítek egy fokhagymás rántást. Ezt felöntöm a tarkabab konzervvel, majd tejföllel behabarom. A szalonnát megpirítom, és ebben pirítom az apró kockákra vágott vöröshagymát. Pirospaprikát szórok rá, meg őrölt borst és sót. Erre dobom rá a kockákra vágott párizsit. Ha a párizsi kissé megpirult kevés vizet öntök alá, és pár percig forralom. A babfőzelék mellé egy kistányérban tálalom a pörköltet.
Szombat
Marhahúsleves
Hozzávalók: 6 személyre
- · marhahús [g]: 600 g Ch: 0,6 g/100g Σg: 3,6 g
- · sárgarépa [g]: 270 g Ch: 8,1 g/100g Σg: 21,87 g
- · fehérrépa [g]: 85 g Ch: 5,9 g/100g Σg: 5 g
- · karfiol [g]: 350 g Ch: 3,9 g/100g Σg: 13,65 g
- · burgonya [g]: 160 g Ch: 20 g/100g Σg: 32 g
- · zeller [g]: 20 g Ch: 5 g/100g Σg: 1 g
- · 1 ½ dkg só
- · 18 dl víz.
- · Σg: 77,12 g
- · 1 adag Σg: 12,85 g
Elkészítése:
A vízzel feltesszük a húst, és ha jól felforrt, megsózzuk, beletesszük a zöldséget. Azután 2 és fél órán át csendes forrással főzzük. Leszűrve különböző levesbe valókkal adhatjuk fel.
Grízgaluska
Hozzávalók:
- · búzadara [g]: 100 g Ch: 73,4 g/100g Σg: 73,4 g
- · 5 dkg zsír
- · tojás [g]: 1 db Ch: 0,4 g/100g Σg: 0,4 g
- · só
- · Σg: 73,8 g
- · 1 gombóc Σg: 7,38 g
- · 1 adag Σg: 14,76 g
Elkészítése:
A zsírt tálban habosra keverem, hozzáadom az egész tojást, sózom, és belekeverem a búzadarát. Hűtőbe téve minimum fél óráig pihentetem. Kifőzöm a kanállal formázott galuskákat.
Ha szétfő, darát, ha túl kemény zsírt keverek hozzá. Kb. 10 galuska készül belőle. Főzőlevében tartom melegen.
Zöldséges vagdalthús
Hozzávalók: 6 személyre
- · sertéscomb [g]: 650 g Ch: 0,3 g/100g Σg: 19,5 g
- · zsemle [g]: 2 db Ch: 30,8 g/100g Σg: 61,6 g
- · 3 dl tej
- · só
- · karalábé [g]: 50 g Ch: 6,9 g/100g Σg: 3,45 g
- · snidling [g]: 150 g Ch: 1,6 g/100g Σg: 2,4 g
- · zöldborsó [g]: 100 g Ch: 14 g/100g Σg: 14 g
- · tojás [g]: 1 db Ch: 0,4 g/100g Σg: 0,4 g
- · 5 dkg pirospaprika
- · burgonya [g]: 1100 g Ch: 20 g/100g Σg: 220 g
- · Σg:321,35g
- · 1 adag Σg: 53,56g
Elkészítése:
A száraz zsemléket tejben áztatom, míg felszívják a tejet, majd alaposan kicsavarom, hogy a lehető legkisebb nedvesség maradjon a zsemlékben. A sertéshúst, az áztatott, kicsavart zsemléket, a karalábét és a snidlinget együtt darálom meg. A darálékot tojással, pirospaprikával, sóval, zöldborsóval összegyúrom, és egy őzgerincformába halmozom. Forró sütőbe teszem és kb. 40 percig sütöm. A sütőedényből kivéve szeletekre vágom, és főtt-sült krumplival tálalom.
Tejfölös uborkasaláta
Hozzávalók: 6 személyre
- · uborka [g]: 200g Ch: 1,7g/100g Σg: 3,4g
- · fokhagyma [g]: 10 g Ch: 26,3g/100g Σg: 2,63g
- · tejföl [g]: 2 dl Ch: 3,4/1 dl Σg: 6,8
- · vöröshagyma [g]: 30g Ch: 8,3g/1 dl Σg: 2,49
- · 1 ek 20%-os ecet
- · 1 kk só
- · Σg:15,32 g
- · 1 adag Σg: 2,55 g
Elkészítése:
A kigyóuborkát megmosom és vékony szeletekre gyalulom. A vöröshagymát apróra vágom. A 3 gerezd fokhagymát megtisztítom, és fokhagyma présen átpréselem. A tejfölt, a hagymát, a fokhagymát, az ecetet és a sót alaposan összekeverem, majd hozzá öntöm a gyalult uborkát.
Vasárnap
Zöldborsóleves
Hozzávalók: 8 személyre
- · sárgarépa [g]: 130 g Ch: 8,1 g/100g Σg: 10,53 g
- · fehérrépa [g]: 100 g Ch: 5,9 g/100g Σg: 5,9 g
- · karalábé [g]: 100 g Ch: 6,9 g/100g Σg: 6,9 g
- · zöldborsó [g]: 250 g Ch: 14 g/100g Σg: 35 g
- · finommetélt [g]: 100 g Ch: 72,3 g/100g Σg: 72,3 g
- · 2 ek olaj
- · 1 kk pirospaprika
- · 2 kk só
- · Σg:130,63g
- · 1 adag Σg: 16,33 g
Elkészítése:
A sárga-, és fehérrépát, valamint a karalábét megtisztítom, és kockára vágom. A leveses fazékban olajon a zöldségeket megpárolom, egy kávéskanál paprikát szórok rá, sózom, majd kb. két liter vizet ráöntve, mintegy 12 percig forralom. A levestésztát egy külön láboskában megfőzöm, és a levesbe teszem a tálaláskor.
Gombás sertéshús nokedlivel
Hozzávalók: 8 személyre
- · 2 ek olaj
- · hagyma [g]: 200 g Ch: 8,3 g/100g Σg: 16,6 g
- · csiperke gomba [g]: 150 g Ch: 3,3 g/100g Σg: 4,95 g
- · 1 kk pirospaprika
- · 2 kk só
- · sertéscomb [g]: 500 g Ch: 0,3 g/100g Σg: 15 g
- · tojás [g]: 3 db Ch: 0,3 g/1 db Σg: 0,9 g
- · liszt [g]: 500 g Ch: 76,3 g/100g Σg: 381,5 g
- · kovászos uborka [g]: 800 g Ch: 2 g/100g Σg: 16 g
- · Σg:432,95g
- · 1 adag Σg: 55,37g
Elkészítése:
Két evőkanál olajban megpárolom a finomra vágott hagymát, majd ebben a gombát is. Amikor a gomba is megpárolódott, meg paprikázom, megsózom, majd a kockákra vágott sertéshúst öntöm a hagymás-gombás szaftra. A gyorsabb elkészülés érdekében mindezt a kuktában végzem el. Míg a hús fő, addig három tojásból és fél kiló lisztből galuskának való masszát készítek, majd forrásban lévő vízbe szaggatom. A tálaláskor a nokedlire halmozom a gombás hús, és kovászos uborkát kínálok mellé. Vasárnapi ebéd lévén Szekszárdi Kékfrankos, száraz minőségi vörösbor és diabetikus torta is kerül az asztalra, feketekávéval.
Egyéb
Diabetikus feketeerdőtorta
Honnan: XIII. kerület, Balzac utca, vagy III. kerület, Kolossy tér
- · diab feketeerdőtorta [g]: 1 db Ch: 6,2 g/ 1 db Σg: 6,2 g
Szekszárdi Kékfrankos
Honnan: Lidl
- · kékfrankos vörösbor [g]: 2 dl Ch: 0,3 g/1 dl Σg: 0,6 g
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: